Çorum’da Fethullahçı Terör Örgütü’ne (FETÖ) yönelik soruşturma kapsamında el konulan dershane binası, İcra Müdürlüğüne dönüştürüldü.
15 Temmuz 2016’da yılında FETÖ’nün darbe girişiminin ardından mahkeme kararıyla el konulduktan sonra Hazine’ye devredilen bina Cumhuriyet Başsavcılığının talebiyle Adalet Bakanlığına tahsis edildi. İcra Müdürlüğüne dönüştürülen dershane düzenlenen törenle hizmete açıldı. Cumhuriyet Başsavcısı Ömer Faruk Yurdagül, binanın daha önce FETÖ’ye ait bir bina olduğunu ve dershane olarak kullanıldığını hatırlatarak, bu yapının, yıllarca Anadolu insanının tertemiz emeklerini, alın terini, dini duygularını istismar ederek oluşturduğu kaynaklarla bunun gibi pek çok menkul ve gayrimenkul değere sahip olduğuna dikkat çekti.
YENİ İCRA MODELİ HAYATA GEÇİYOR
Hem ek bina ihtiyacını giderecek hem de yeni icra modelini hayata geçirecek olan bu binayı hizmete açmaktan mutlu olduğunu dile getiren Başsavcı Yurdagül, “Bu tarz bir yapının elinden alınmış bir yeri tekrar milletin ve devletin hizmetine sunmaktan gurur ve mutluluk duyuyoruz. Bina darbe girişiminden sonra önce hazineye daha sonra Adalet Bakanlığına tahsis edildi” dedi. İcra dairelerinin adliyelerin en çok görülen yüzü olduğunu dile getiren Başsavcı Yurdagül, “Dolayısıyla Adalet Bakanlığımız icra dairelerinin hem etkinliğinin artırılması hem de yakınmalara sebep olan olumsuzlukların giderilmesi için uzun süredir büyük çaba sarf ediyor. Bu kapsamda da yeni icra dairesi modeli devreye alındı. Yeni icra dairesi modelde öncekinden farklı olarak birden fazla dairede dosya bazlı çalışmak yerine tek icra dairesi çatısı altında alt uzman birimlerin faaliyet göstermesi öngörülüyor” diye konuştu.
İCRALAR TEK ÇATI ALTINDA OLACAK
Adalet Bakanlığı Personel Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Arı, törende yaptığı konuşmada, yeni modelde birden fazla olan icra dairelerinin tek çatı altında toplandığını açıkladı. İcra dairelerinin asıl amacının verimliliği artırmak olduğunun altını çizen Arı, aynı zamanda uzmanlaşmış kadrolar ve birimlerle icra faaliyetlerinin yerine getirilmesinin hedeflendiğini belirtti. Yeni modelde icra personelinin aynı büroda uzun süre çalışmasından kaynaklı ihtisaslaşmasından sonra daha kaliteli, daha verimli ve tek tip uygulama sunacak icra hizmeti faaliyeti yürütüleceğini anlatan Arı, “Birden fazla icra dairesinin olduğu yerlerde haliyle o yerlerde çalışma şartlarından kaynaklı az da olsa uygulama farklılıklarının giderilerek insanların nezrinde adalet duygusunu daha üst seviyede gerçekleşmesini sağlayacak bir modeldir. 39 ilde uygulama hayata geçirildi. Her yerde bu uygulamayı hayata geçirmek isterdik ancak bunun için fiziki şartların yerine getirilmesi gerekiyor. Yeni icra modeli hizmetlerinden memnunuz ve olumlu dönüşler oluyor” şeklinde konuştu. Konuşmaların ardından İcra Müdürlüğünün açılışı gerçekleştirildi. Açılışa Vali Yardımcısı Turgay Gülenç, İl Jandarma Alay Komutanı J. Albay Abdurrahman Başbuğ, Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan, Emniyet Müdürü Murat Kolcu ve davetliler katıldı.
ÇORUM’DA 400 BİN İCRA DOSYASI
Bu arada, bina içinde inceleme yapan yetkililer 100 bini Çorum merkez olmak üzere ilçelerde bulunan icra dairelerinde 400 bin civarında icra dosyasının bulunduğunu bildirdiler. Çorum merkezde 5, Sungurlu, Alaca, İskilip, Kargı, Bayat ve Osmancık ilçelerinde 1’er olmak üzere toplam 11 icra dairesi faaliyet gösteriyor. Banka ve Telekom alacaklarının başı çektiği takip dosyalarını esnaf borçları, elektrik, Belediyenin su ve atık ile tabela dosyaları takip ediyor.